Yeşil Pasaport Nedir?

Yeşil pasaport devlet memurlara ve devlet görevinden emekli olmuş, ayrılmış kişilere verilen pasaport çeşididir. Normal de hususi pasaport olan ismi renginden dolayı yeşil pasaport olarak adlandırılır.

Yeşil pasaport ne işe yarar?

Yeşil pasaportun size sunacağı birçok avantajın başında 160 ülkeye gitmek için vize almanıza gerek kalmamaktadır. Vize almanız gereken ülkeler içinse online vize almanızı sağlamaktadır. Aniden gelişen bir seyahat içinse kapıda vize almanıza olanak sağlar. Bu olanakların yanında bazı ülkeler vizesiz girişe belli koşullarda izin verirler bu koşullardan bir tanesi bir yıl içinde otuz günü geçmeyecekse orada bulunmanız vizesiz girmenize izin verirler ama otuz günü geçecekse eğer vize isterler. Bir diğer koşul ise pasaport geçerlilik süresinin altı aydan fazla olması koşulunu arayabilirler.

yeşil pasaport

Yeşil Pasaport Kimlere Verilir?

Yeşil pasaport devlet memurlarına ve emekli sandığına katılan insanlara belirli şartları gerçekleştirmeleri sonucunda verilir. Eski bakanlara, milli sporculara, görev süreleri boyunca belediye başkanlarına ve emekli memurlara pasaport şartlarını yerini getirdiklerinde verilebilir. Son çıkan yasalarca ihracat ile uğraşan ve üç yıl boyunca belirlenen sınırın üstüne geçmişse bu kişilere de yeşil pasaport verilebilmektedir.

Yeşil Pasaport Evrakları

Yeşil pasaportu istediğiniz dönemde çalışıyor iseniz yöneticinize de imzalatmış olduğunuz içişleri bakanlığına hitaplı istek dilekçesi eğer ayrılmış veya emekliyseniz çalıştığınız yere imzalatmanız gerekir. Talep formuyla birlikte İl Nüfus Müdürlüğüne başvuru yapmalısınız. Başvurunuz onaylandıysa devamında kimliğiniz, daha önce çıkartmış olduğunuz pasaportlar varsa pasaportların aslı, iki adet biometrik fotoğrafla ve çocuklarınız ya da yükümlü olduğunuz biri varsa onun muvafakatname ile defter bedelini ödeyip bunun dekontunu da fotoğraflarınızın yanına ekleyin. Topladığınız bütün belgelerle birlikte İl Nüfus Müdürlüğünün internet sayfasına girerek kendinize en uygun olan randevuyu oluşturabilirsiniz. Randevunuzun günü ve saati geldiğinde randevunuza giderek işlemleri tamamlayabilir ve  oraya verdiğiniz adrese ortalama on gün içerisinde çıkartmış olduğunuz pasaport gönderilir.

Yeşil Pasaport Süresi

çalıştığınız yerdeki yöneticinizin ve içişleri bakanlığın size uygun görmesiyle alakalı olarak altı ayla beş yıl arasında değişen bir süre için verilebilir. İhracat ile uğraşan insanlar için bu süre 2 yılı kadardır.

Yorum Bırak