Ödem nedir? Nasıl Atılır?

Ödem, en basit tabiri ile deri ve dokularda bulunan hücreler arası mesafelerde normal miktarından çok daha fazla sıvı bulunması durumudur. Bir insanın vücudunda bulunan sıvılar birtakım güçlerin etkisiyle belli alanlarda birikir. Bu alanlara örnek olarak karın boşluğu, kan damarları, kalp zarı ve eklem içi gösterilebilir. Sıvıların bu alanda durmasını sağlayan unsurlar ise onkotik basınç, doku direnci ve hidrostatik basınçtır. Bu basınçların, bazı nedenlerden dolayı etkilerinin değişmesi, vücut sıvılarının başka alanlarda birikmesine neden olur. Bu da ödemi meydana getirir.

Ödem tedavisi yani ödemin atılması buna neden olan hastalığın saptanıp iyileştirilmesiyle olmaktadır. Ödem tedavisinde ana kural ve en kolay çözüm yolu suyun vücuttan uzaklaştırılmasıdır. Bu nedenden dolayı danışılan doktor birtakım idrar sökücü ilaçlar vererek sıvıyı vücuttan uzaklaştırmayı amaçlarlar. Fakat bu ilaçları mutlaka doktorunuza danışarak almalısınız. Aksi takdirde yanlış ilaç kullanımı sonucu zarar görebilirsiniz.

odem-nedir

Ödem hangi hastalıkların oluşmasında ortaya çıkar?

Ödem birçok hastalığın ortaya çıkması sonucu kişilerde meydana gelen bir problemdir. Örneğin kişilerde kalp kaslarının yeteri kadar kasılmadığı durumlarda kalp yetmezliği meydana gelirse ayak bileği etrafında, ayaklarda, kalça üzerinde, karın ve akciğerde ödem ortaya çıkar.

Böbrek, işlevini yerine getiremediği yani kanı yeteri kadar süzemediği zaman hidrostatik basıncın artması ve böbrekten protein kaçamağı olması gibi bazı durumlarda yaşanan böbrek hastalıklarında onkotik basınç düşer. Onkotik basıncın düşmesine bağlı olarak vücudun bazı yerlerinde ödem meydana gelir. Siroz olarak bilinen karaciğer yetmezliğinde albümin yapılamaz. Bu duruma bağlı olarak onkotik basınç düşer böylelikle kan plazması damar dışına sızar. Bu şekilde damar dışına sızarak ödem meydana gelir.

Birtakım ilaçların kullanılması damar duvarlarını genişletir. Bu nedenden dolayı doku direnci azalarak ödem ortaya çıkar. Ayrıca ilaçlar vücutta tuz ve su tutulmasına neden olarak hidrostatik basıncın artmasını sağlar. Bu durumda da vücudun belli yerlerinde ödem meydana gelir.

Bunların yanı sıra varisler, lenf ödem, hipotiroidi, premenstruel gerilim ve hamilelik gibi bazı durumların oluşması da ödemi meydana getirmektedir.

Hangi ilaçlar ödeme neden olur?

Yukarıda da değinildiği üzere birtakım ilaçların kullanılması damar duvarlarını genişlemesi ve diğer bazı yarattığı nedenlerden dolayı ödemin oluşmasını sağlar. Ödemi meydana getirdiği bilinen ilaçlar arasında ilk olarak bilinen hipertansiyon hastalıkların tedavisinde kullanılmakta olan bazı kalsiyum kanal blokerileridir. Bunun yanı sıra kortizon ve romatizma durumlarında kullanılmakta olan ilaçların ödem yaptığı bilinmektedir.

Yorum Bırak