SSD Harddisk Nedir?

Teknolojinin önlenemez gelişimi her geçen gün karşımıza yeni ürünler gelmesine sebep oluyor. Geçmiş yıllarda veri depolanması amacıyla kullanılan harddiskler ya da diğer bir tabirle HDD’ler yerini SSD’lere bırakmış durumda.

Bilgisayar kullanıcıları veri depolama işlemlerinde herhangi bir gelişimin olmasını beklemiyordu. Çünkü verilerin depolanması için yeterli alanın sunuluyor olması birçok kullanıcı için yeterli bir etmendi. Ancak hayatımıza giren SSD’ler işlerin çok daha düşünülen şekilde olmadığını bize kısa süre içerisinde kanıtladı.

Bilgisayar denildiğinde akla ilk gelen donanımlardan bir tanesi olmaya başlayan SSD harddisk kısaca bide depolama aygıtıdır. Bilgisayarlarınızda yer alan verilerin tamamı bu aygıtlarda depolanmaktadır. Görev yönünden HDD ile bir farkı bulunmaz. Farklar sunulan hizmet aşamasında ortaya çıkmaktadır.

SSD Harddisk Nedir

SSD ile HDD Arasındaki Farklar Neler?

Geleneksel harddisk olarak tanımlanmaya başlayan HDD ile yeni nesil harddiskler olan SSD arasında belli başlı farklar bulunur. İlk fark bu iki ürünün çalışma şeklindedir. HDD çalışırken devamlı olarak döner ve kullanıcıların bu sayede verileri hızlı bir şekilde okumasını ya da kaydetmesini sağlar. SSD ise hareketsiz bir donanım olarak karşımıza çıkmaktadır.

Çalışma şeklinde ortaya çıkan farkın dışında donanımsal bir fark bulunmaz. Diğer farkların tamamı sunulan hizmetin kalitesi yönündendir. SSD kullanımı birçok farklı avantaj ile karşımıza çıkar. Kısa sürede insanlar SSD harddisk almaya yönelmesi avantajların ne kadar ciddi seviyelerde olduğunu kanıtlamaktadır.

SSD Tercih Etmenin Avantajları Nelerdir?

SSD kullanımının en büyük avantajı hiç kuşkusuz hız. SSD kullanılan bilgisayarlar her yönden daha hızlı olacaktır. SSD depolama alanına sahip olan bilgisayarlar yalnızca 1-2 saniye içerisinde açılabilir. HDD kullanımında ise bilgisayarların açılma süresi 1 dakikayı bulmaktadır.

SSD hareketli parçalara sahip olmadığından aniden bozulma problemi yaşamaz. HDD sürekli olarak dönerek hizmet verdiğinden kolay bozuluyor olsa da bozulma durumunda içerisindeki veriyi kurtarmak mümkündür. Ancak SSD kullanırken sorun yaşanırsa veriler çok daha zor kurtarılmaktadır.

Dayanıklılık bakımından SSD harddisk her zaman daha öndedir. Belirli bir sayıda veri depoladığında kendisini durdurur ve artık veri alımını bırakır. Ancak bunun olabilmesi için çok uzun yılların geçmesi gerekmektedir. Onlarca yıl kullanılmasına rağmen SSD bu sorunu karşımıza çıkarmayacağından dezavantaj olarak gösterilmesi çok doğru olmaz.

HDD kullanan kişiler sürekli olarak bilgisayarlarından gelen sesleri duyabilirler. Ancak SSD harddisk kullanımında ses hiç yoktur. Tamamen bir sessizlik ortamında depolama alanı hizmete girer. Çalıştığı süre boyunca da ses sunmayacaktır.

Yorum Bırak