Oltu Taşı Nasıl Anlaşılır?

Milyonlarca yıl öncesinde oluşmaya başlamış genellikle siyah renkli karbonlu bir yapıya
​​​​​​sahip kolay işlenebilen bir taştır. Ülkemizde Erzurum ili sınırları içerisinde Oltu ilçesi bölgesinde yoğun olarak bulunan bir taştır. Özellikle tesbih işlemeciliğinde kullanılması ile bilinmekte olup, kolye, yüzük gibi takılarda da kullanılan bir malzemedir.

Oltu taşı genel olarak siyah renkli olsa da yeşil ve kahverengi renginde de görülmektedir. Gümüş ve altın kullanılarak işlenmesi suretiyle her çeşit eşya üzerinde kullanılmakta ve oldukça şık bir görünüm sunmaktadır. Oltu taşı hava ile temas ettikçe daha parlak bir görüneme sahip olma ı ve sertleşmektedir. Bir diğer özelliği ise kullanıldıkça ağırlığının artması ve parlaklaşması ile daha da değerli bir hal almaktadır.

oltu taşı

Oltu Taşının Oluşumu

Türkiye toprakları oldukça genç bir yapıya sahiptir. Bu nedenle de oltu taşı gibi değerli taşlar en parlak oldukları dönemlerde çıkarılmaktadır. Oltu taşı milyonlarca yıl öncesinde oluşmaya başlamış larbon ve linyit taşı karışımı bir taştır. Çeşitli kimyasal tepkimeler sonucunda bugün ki yapısına kavuşmuştur.

Oltu Taşı Özellikleri

Oltu taşı yarı değerli taşlar kategorisi içerisinde yer almaktadır. Farklı eşyalar üzerinde ve süs amaçlı olarak kullanılmaktadır. En çok kullanıldığı alan ise tesbih yapımı alanıdır. Oltu taşı parlak yapısı sayesinde altın ve gümüş gibi madenlere birlikte yapılan uygulaması oldukça şık ve gösterişli bir yapıya bürünmektedir.

Oltu taşı bir çeşit karbon çeşidi olduğu için alevli yapısı ile yanabilmekte ve isli bir yapıya kavuşmaktadır. Oltu taşının değeri ve kalitesi parlaklığı ve ağırlığı ile ölçülmektedir. Elektriklenme ve sürtünme ile beraber bir nevi mıknatıs özelliği ortaya çıkar ve öncelikle toz olmak üzere bir çok malzemeyi kendine çekmektedir. Oltu taşı işlenmesi kolay bir taştır ve işlendikçe sertleşmesi özelliği ile bilinmektedir.

Gerçek Oltu Taşı Nasıl Anlaşılır?

Oltu taşı oldukça değerli bir taş olduğu için taklit olan taşlardan daha pahalı olarak satılmaktadır. Taklit olan taşlar gerçek oltu taşından daha hafif ve kırılgan bir yapıya sahiptirler. Oltu taşı ise işlendikçe sertleştiği için daha sağlam bir yapıya sahiptir. Oltu taşının sahtesinden ayrılmasının en kolay yöntemi avucunuzun içine alıp bir iki kere çevirdikten sonra üflediğinizde üstü nemlenecek ve buharlaşacaktır. Ayrıca elektriklenme özelliği sayesinde kıyafetinize sürtüp bir kağıda yaklaştırdığınızda kağıdı çekecektir.

Kesinlikle oltu taşı tesbihinizi ateşe tutmayın bu sakıncalı bir testtir. Çünkü sahte taşlar yada plastikler de ateşte kolayca yanabilmektedir.

 

Yorum Bırak